'Wij willen graag een duurzame woning realiseren met gebruik van zoveel mogelijk biobased materialen, hergebruik en natuurlijke materialen.'
'Wens is een passend interieurontwerp waarbij gezond wonen voorop staat.'
We gaan naar Losser. Daar gaan Harold en Esther op een heel mooi perceel een nieuwe woning bouwen. Met als doel fit oud worden in dit natuurlijke huis met het prachtige uitzicht.
Wij willen graag een duurzame woning realiseren met gebruik van zoveel mogelijk biobased materialen,
hergebruik en natuurlijke materialen.
Belangijk voor ons: Wij leven veel in de keuken en houden van koken, Esther binnen en ik buiten.
Wens is een passend interieurontwerp waarbij gezond wonen voorop staat.
We zijn al onderweg maar komen er met de architect niet helemaal uit. De routing is van groot belang om de architect goed te kunnen briefen.
De uitdaging
Dit huis betreft een van de laatste kavels in een project. het grote voordeel is dat het een vrije kavel betreft. De uitdaging is dat de architect/bouwer anders meedenkt met de klant.
Om hier zeker te zijn van de juiste vertaling van de wensen, hebben wij de architect gebrieft met de gewenste indeling.
De 1e schetsen
De beginsituatie
De eerste indeling liet meteen zien dat er niet goed nagedacht was over de functies en de wensen van de eigenaren. Want de slaapvertrekken waren gepland in de meest lichte delen van het huis. En de keuken en woonkamer op de plek waar het minste daglicht en dus ook zonlicht naar binnen kwam.
Daglicht en indeling
Waar komt het daglicht binnen? Dat is altijd de eerste vraag die ik stel bij een ontwerp. Op de plattegrond zie je blauwe strepen: dat zijn de ramen. Het was dus belangrijk om de belangrijkste ruimte het van huis: de keuken op een lichte locatie te plaatsen.
Naast het feit dat dit een grote ruimte mag zijn, omdat dit de plek is waar deze bewoners juist veel tijd wilden doorbrengen.
Routing en zichtlijnen
Hoe beweeg je door het huis? Waar begint jouw dag? Ook een belangrijke vraag.
De oplossing en nieuwe situatie
Aanpassing van de slaapkamer, badkamer en kleedruimte
De grootste verandering? De routing!
- Stel: de één staat eerder op dan de ander. Dan is het wel zo fijn als je je rustig kunt aankleden zonder de ander te storen.
- Bijvoorbeeld door de kledingkast niet in de slaapkamer te plaatsen, maar op een andere plek.
- Hoe prettig is het dan als je vanuit de slaapkamer direct de badkamer inloopt, en daarna door naar de kledingkast kunt?
- Zonder dat je weer terug hoeft door de slaapkamer om bij de keuken te komen. Rustig voor de één, praktisch voor de ander.
Meer bewegingsruimte en betere zichtlijnen
- Bij binnenkomst nodigt de glazen deur in de entree je meteen uit om de woonkamer in te stappen.
- Omdat er aan de achterzijde een overkapping is geplaatst – zodat er ook buiten gekookt kan worden – was de uitdaging: hoe laten we genoeg daglicht binnen?
- Die hebben we opgelost met grote raampartijen en lichtstraten in de overkapping.
- Het effect? Zodra je binnenkomt, wordt je blik direct naar buiten getrokken. De ruimte voelt open en licht, en nodigt uit om door te lopen.
- En dan komt de verrassing: de keuken. Die blijft aanvankelijk nog een beetje verborgen, tot je verder de ruimte in stapt.
En dan: een geweldige zichtlijn, dwars door de keuken, zo de tuin in.
Het resultaat
De bewoners hebben tevens een video ontvangen. En hierdoor ging het nieuw te bouwen huis, helemaal leven. ' Wat goed dat we dat grote raam hebben geplaatst, het geeft zoveel meer daglicht!'
- Door biophilic design toe te passen, hebben we naast licht, routing en natuurlijke kleuren ook een compleet planten plan gemaakt. Deze wordt in een latere fase van dit project beter zichtbaar in de visuals.
De keuken kreeg het open karakter en biedt veel werkruimte. Om samen met vrienden en familie heerlijke dinaravondjes en borrelmomenten te realiseren. Met het zicht op de schaapjes in het weiland aan de voorzijde van het huis.
De klant aan het woord
Wil jij ook een huis dan écht klopt?
Benieuwd wat we voor jouw woning kunnen doen? Plan een vrijblijvend gesprek in.