Renovatie 2-kapper Den Bosch

'We hebben het zelf geprobeerd, maar we krijgen geen sfeervol huis. Kun je ons helpen om het volgende te bereiken: Doen - in de keuken en Zijn - in de woonkamer?'

Ik wil je meenemen naar een klant van mij, een gezin in Den Bosch. Ze bevonden zich in een nieuwe levensfase; hun kinderen waren inmiddels pubers en het werd tijd om hun huis te verbouwen en aan te passen aan hun veranderende behoeften. Ze kwamen naar me toe met een duidelijke vraag: ‘We willen in de keuken ‘doen’ (hiermee bedoelde ze bezig zijn; koken, bakken, muziek maken. En in de woonkamer wilde ze ‘ zíjn’ .’ Ze wilden dat hun huis hen niet alleen ondersteunde in het praktische, maar ook een plek werd waar ze zich echt konden ontspannen.

De uitdaging

Ik neem je mee in een case uit Den Bosch. Dit huis, een tweekapper uit de jaren '80, had een aantal grote uitdagingen: weinig daglicht, een onhandige routing, het tochtte en een keuken die op de meest donkere plek van het huis zat. Dat kon anders! Laten we eens kijken hoe we dat hebben aangepakt.

De oude situatie

De beginsituatie
Eerst kijken we naar de plattegrond vóór de verbouwing.

Daglicht en indeling
Waar komt het daglicht binnen? Dat is altijd de eerste vraag die ik stel bij een ontwerp. Op de plattegrond zie je blauwe strepen: dat zijn de ramen. Daar komt dus licht naar binnen. Maar wat meteen opvalt: het midden van het huis blijft donker. En laat daar nou net de keuken zitten! Een ruimte waar deze bewoners juist veel tijd wilden doorbrengen.

Routing en zichtlijnen
Hoe beweeg je door het huis? Ook een belangrijke vraag.

  • Rechtsboven op de plattegrond ligt de oprit, daar staat de auto.
  • De fiets gaat via de deur aan voorzijde richting berging
  • Links zit de voordeur, daar kom je binnen in de entree.
  • Vanuit de entree loop je meteen de eetkamer in, vervolgens naar de keuken en daarna naar de woonkamer.
  • Vanuit de woonkamer kun je weer naar buiten of door naar de berging.

Wat valt op? Twee dingen:

  1. De keuken zat op de meest donkere plek van het huis.
  2. De looproutes beperkten de indeling, vooral in de woonkamer.

De bewoners wilden een leefkeuken, een plek waar je actief bezig bent en zicht hebt op het groen en het leven op straat. Dat was hier niet het geval. Daarnaast stond er een deur naar de berging op een onhandige plek, waardoor er weinig mogelijkheden waren om bijvoorbeeld een mooie bank of tv neer te zetten. Tijd om het anders te doen!

De oplossing en nieuwe situatie

Aanpassing van de entree en berging
De grootste verandering? De routing!

  • De entree is verplaatst naar de rechterkant van het huis, met glazen deuren en een glazen wand. Hierdoor komt er veel meer licht binnen.
  • De doorgang naar de berging loopt nu via deze nieuwe entree. Dat betekent dat de bewoners niet meer met boodschappen door de woonkamer hoeven.

 

Meer ruimte en betere zichtlijnen

  • De deur naar de berging in de woonkamer is weggehaald, waardoor er een grote, open ruimte is ontstaan. Dit gaf de mogelijkheid om de keuken en het eetgedeelte in één grote, lichte ruimte te plaatsen.
  • Door de indeling aan te passen, ligt de keuken nu op een plek met zicht op de tuin en de straat. Daglicht stroomt binnen en de keuken is echt het hart van het huis geworden.

 

Slim omgaan met licht en functies

  • Waar je actief bent, wil je licht. Waar je ontspant, mag het donkerder.
  • De tv-hoek is juist in een meer afgesloten deel geplaatst, perfect voor een filmavond.
  • Omdat het een gezin met pubers is, was afsluiten belangrijk. Dit hebben we gedaan met glazen deuren, zodat het licht wel zo ver mogelijk de ruimte in komt.

Het resultaat

De keuken is nu een plek waar wordt geleefd, met zichtlijnen naar buiten en een zee van licht. De looproutes zijn logisch en de indeling voelt ruimtelijk en open. En misschien wel het belangrijkste: het huis werkt nu écht voor de bewoners en hun manier van leven!

Dit is hoe we een huis niet alleen mooier, maar vooral functioneler maken. Want uiteindelijk draait alles om: waar doe je wat, en wat heb je daar écht voor nodig?

  • Door biophilic design toe te passen, hebben we naast licht en routing ook natuurlijke elementen in het ontwerp geïntegreerd, zoals het gebruik van hout en het toevoegen van kleur en texturen.

De keuken kreeg een levendige, actieve uitstraling — een ruimte om dingen te doen met een open blik op de groene tuin en de straat.

En de woonkamer werd een rustige plek, perfect om gewoon te zijn gecreëerd, waarbij het kleurenpalet en structuren van de toegepaste materialen van invloed zijn. Door deze aanpassingen voelt het huis nu als een natuurlijke, warme plek, die hen ondersteunt in hun nieuwe levensfase en waar ze echt kunnen thuiskomen.”

De klant aan het woord

Guido & Heleen

Verbouwing 2-kapper Den Bosch

"Dankzij het advies van Els maken we nu optimaal gebruik van daglicht, waardoor ons huis lichter en ruimtelijker aanvoelt. De connectie met buiten is versterkt; de tuin voelt nu echt als een verlengstuk van onze leefruimte. Alles viel op zijn plek – van de indeling tot de kleuren en materialen. En met het sisal behang in de keuken sloeg ze de spijker op zijn kop!"

Guido & Heleen

Samenwerking

Toen we ons huis wilden verbouwen, hadden we veel ideeën maar geen helder plan. Els bracht structuur met haar stappenplan en hielp ons écht naar de realisatie.

Guido & Heleen

Biophilic Interieurontwerp

Els denkt verder dan je zelf kunt bedenken. Ze laat mogelijkheden zien waar je zelf nooit op zou komen en heeft een geweldig ruimtelijk inzicht. Dankzij haar expertise hebben we nu een huis met een logische routing waarin elke ruimte optimaal benut wordt. Voorheen zaten we vast in bepaalde patronen, maar Els wist die te doorbreken.

Guido & Heleen

Interieurontwerp tot realisatie

Wat ons ook enorm heeft geholpen, is dat ze niet alleen creatieve ideeën aandraagt, maar er ook voor zorgt dat ze praktisch uitvoerbaar zijn.

Guido & Heleen

Concept tot realisatie

Van het eerste moodboard tot de uiteindelijke uitvoering in materialen en kleuren – alles klopt. Ze heeft echt geluisterd naar wie we zijn en wat we wilden: een keuken om in te ‘doen’ en een woonkamer om in te ‘zijn’.

Wil jij ook een huis dan écht klopt?

Benieuwd wat we voor jouw woning kunnen doen? Plan een vrijblijvend gesprek in.

Socials:

Contact:

hallo@studio-els.nl

Postadres:
Pieterswiel 3
5301HS Zaltbommel
Nederland

KvK: 84952679
BTW: NL002932066B38