Renovatie appartement Maastricht

'Tijd om het appartement naar mijn smaak in te richten. 

Belangrijk voor mij: ‘Keep it simple & natural’. 

'Pas aan met respect voor de architectuur van het pand uit de jaren 70. 

Ik wil je meenemen naar het mooie Maastricht. Daar is de eigenaresse op zoek naar een plek waar ze na een drukke werkweek, kan landen met uitzicht op de Maas. Genietend van alle comfort en gezelligheid van vrienden die blijven logeren, eten en het thuiskomen na de heerlijke uitstapjes die we hier kunnen maken.

Al die jaren heeft ze niets aan het appartement gedaan wat ze gekocht had. En nu werd het tijd om het in haar smaak en stijl in te richten.

De uitdaging

Ik neem je mee in een case uit Maastricht. Waarbij 2 jaren '70 appartementen zijn samengevoegd. Hierdoor ontstaat een geweldige ruimte met uitzicht op de maas. Met de de aankoop heeft ze alle meubels over kunnen nemen en is de eigenaresse er meteen ingetrokken. Nu werd het tijd voor een nieuw ontwerp met de volgende wensen:

  • Belangrijk: ‘Keep it simple & natural’.
  • Behoud de Maaslijnen en het uitzicht.
  • Pas aan met respect voor de architectuur van het pand uit de jaren 70. Door enkele authentieke elementen te behouden.

De uitdaging was te weinig daglicht in de eetkamer en keuken, zodat je altijd aan het raam moest zitten. Terwijl het uitzicht naar rechts op de Sint-Pietersberg magnifiek is! Laten we eens kijken hoe we dat hebben aangepakt.

De oude situatie

De beginsituatie
Eerst kijken we naar de plattegrond van vóór de verbouwing. Dus we hebben de oudste plattegrond erbij gepakt. De appartementen waren hier nog niet samengevoegd.  Deze bouwtekeningen laat zien dat de situatie vroeger anders was. En dat was precies wat we nodig hadden!

Daglicht en indeling
Waar komt het daglicht binnen? Natuurlijk komt er heel veel licht binnen aan de voorzijde, maar hoe dieper je het appartement in loopt hoe donkerder het wordt.

Routing en zichtlijnen
Hoe beweeg je door het huis? Ook een belangrijke vraag.Er wordt nog maar een deur gebruikt. Deze bepaalt dus de routing door het huis.

Wat valt op? Twee dingen:

  1. De keuken zat op de meest donkere plek van het huis.
  2. De looproutes beperkten de indeling, want je wil met de eettafel in het daglicht zitten. Maar hierdoor wordt de loop naar het balkon geblokkeerd.

De bewoners wilden een centrale tafel, een plek waar je actief bezig bent en zicht hebt op de Sint Pieterssberig en de Maas. Dat was hier niet het geval.  Tijd om het anders te doen!

De oplossing en nieuwe situatie

Aanpassing van de entree en berging
De grootste verandering? De muur weer openmaken tussen de slaapkamer en de eetkamer.

  • Hierdoor valt het licht verder het appartement in.
  • Waardoor de tafel op een mooie centrale plek in de ruimte kan staan.
  • De zichtlijnen zijn niet alleen recht vooruit op de Maas, maar nu kan men ook over het balkon wegkijken.

 

Meer rust door gebruik van dezelfde materialen.

  • De keuken was prima voor gebruik, alleen paste deze deze niet in de stijl van het nieuwe ontwerp.
  • Door de keuken te integreren met de houten achterwand. Valt deze niet op.
  • Door de bovenkastjes eraf te halen en daarvoor in de plaats parelmoer tegels te plaatsen. 'Schittert en glanst' ook daar het water van de Maas.

 

Kleurstelling en materiaalgebruik in palet van de rivier.

  • Naast hout is er gekozen voor een gietvloer van lavasteen. Zodat deze met de blauwtinten en het licht golvende behang in de eetkamer, de reflectie van de Maast goed weergeeft.

Het resultaat

De eetkamer is nu veel logischer ingedeeld en hierdoor zijn meerdere mooie zitplekken gecreëerd. Kijk naar de stoel bij het raam, de bar bij de keuken en niet te vergeten die heerlijke bank in de woonkamer.

De werkkamer is onderdeel van de ruimte, maar doordat het links en rechts voorzien is van hoge kasten. Zie je niet meteen alle spullen liggen.

Dit appartement is veel frisser en rustiger geworden. Door een natuurlijk kleurenpalet en niet teveel verschillende materialen. Maar door een paar mooie design objecten is helemaal passend bij de gewenste stijl.

  • Door biophilic design toe te passen, hebben we naast licht en routing ook natuurlijke elementen in het ontwerp geïntegreerd.
  • Denk hierbij aan het plantenplan, zowel op de grond, op tafels en aan de muur.
  • Zoals het gebruik van veel hout in combinatie met de mooie wollen vloerkleden. Maar alles in lijn met de fijne structuren en het lichte kleurenpalet van blauw en groen dat is toegepast.

De keuken kreeg weer even glans door de kleine vierkanten parelmoertegels. Zodat ook daar het kleine beetje licht nog wordt weerspiegelt.

De klant aan het woord

Joyce

Interieurontwerp appartement Maastricht

"Els heeft echt heel goed geluisterd naar het gewenste concept en dit ook heel concreet vertaald naar mooie materialen die we kunnen toepassen."

Wil jij ook een huis dan écht klopt?

Benieuwd wat we voor jouw woning kunnen doen? Plan een vrijblijvend gesprek in.

Socials:

Contact:

hallo@studio-els.nl

Postadres:
Pieterswiel 3
5301HS Zaltbommel
Nederland

KvK: 84952679
BTW: NL002932066B38